1ο κειμενο Φοιτητικης Αυτονομης Κινησης

Τέρμα πια στο βόλεμα της αδιαφορίας

Ζώντας τα καθημερινά προβλήματα στο ΤΕΙ και βλέποντας ότι όλα έχουν οδηγηθεί στην κομματικοποίηση των πάντων, κρίθηκε αναγκαία η πραγματοποίηση μιας συνέλευσης για τη συζήτηση των προβλημάτων, χωρίς κομματική γραμμή.

Μέσω της συζήτησης αυτής, αποφασίστηκε ομόφωνα, να δημιουργηθεί μια ομάδα που να προτείνει δράσεις για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε καθημερινά.

Αγανακτισμένοι από κόμματα μέσα στο φοιτητικό χώρο, παρατάξεις και κάθε είδους μικροπολιτικές που στόχο έχουν τον αποπροσανατολισμό μας και τη δημαγώγησή μας σε μια ιεραρχική νοοτροπία, αρνούμαστε κάθε συνδιαλλαγή μαζί τους έχοντας ανατρεπτικές προθέσεις. Επιδιώκουμε την ελεύθερη έκφραση και αυτοδιαχείριση των αναγκών μας. Αντιστεκόμαστε με τον πιο εφικτό τρόπο : με δράσεις οι οποίες δε θα έχουν σχέση μονάχα με το χώρο του ΤΕΙ αλλά και με ολόκληρη την κοινωνία. Οι δράσεις θα διαμορφώνονται και θα ορίζονται μέσα από μια αντιιεραρχική διαδικασία παίρνοντας συλλογικές αποφάσεις με την ισότιμη συμμετοχή του καθενός.

Δε θέλουμε να καταντήσουμε παράταξη στο χώρο του ΤΕΙ. Δε μας αφορούν οι ψήφοι –ούτε οι εκλογές. Δεν μπαίνουμε σε καμία λογική αντιπροσώπευσης , ούτε επιζητούμε την άσκηση εξουσίας πάνω στους φοιτητές. Δεν υιοθετούμε τη «φιλοσοφία» με τα πολύχρωμα τραπεζάκια που απλώνονται στην είσοδο με πρόσχημα την εύκολη και γρήγορη εγγραφή των φοιτητών, αφού αυτό οδηγεί μονάχα σε κομματικές σκοπιμότητες με αντάλλαγμα καλύτερες σημειώσεις μαθημάτων, άφθονο αλκοόλ στα πάρτυ των κομμάτων και βόλεμα στην αδιαφορία. Η συγκεκριμένη νοοτροπία δε σημαίνει κάτι παραπάνω από την πρόκληση του αισθήματος της ανικανότητας για αυτοδιαχείριση και αυτοοργάνωση της ζωής μας.

Οι παρατάξεις στο ΤΕΙ μας έχουν κάνει αδιάφορους για εμάς και τους γύρω μας. Έτσι, κάθε γενική συνέλευση που γίνεται, είναι υπόθεση ρουτίνας που ξέρουμε πως θα τελειώσει… θέατρο παραλόγου σε ένα σχεδόν άδειο αμφιθέατρο.

Δε βλέπουμε τη διαδικασία της συνέλευσης ως το ιδανικό μέσο αποφάσεων καθώς μέσα απ’ αυτήν προβάλλεται η λογική της πλειοψηφίας με την οποία είμαστε κάθετα αντίθετοι. Μιας λογικής που ανταποκρίνεται σε πολιτικά-κομματικά συμφέροντα ενώ καταπατά κάθε είδους ελευθερία και συνδιαμόρφωση, αφού αναγκάζει τη μειοψηφία να ακολουθεί και να συμμετέχει στις αποφάσεις της πλειοψηφίας οι οποίες απλά και μόνο επειδή ψηφίστηκαν από περισσότερα άτομα παρουσιάζονται ως αλάθητες. Εν τούτοις, αν και θεωρούμε τη συνέλευση ένα αναγκαίο κακό, τη βλέπουμε σα μια καλή ευκαιρία ενημέρωσης, συζήτησης και αλληλεπίδρασης με τους υπόλοιπους φοιτητές.

Δεν αποτελούμε μια ακόμη ομάδα που βλέπει τα μέλη της σαν τους κατέχοντες την αλήθεια, ούτε έχουμε σα στόχο να προσεγγίσουμε ακόμα περισσότερα άτομα στην ομάδα αυτή. Σκοπό έχουμε το γενικότερο προβληματισμό των φοιτητών, ούτως ώστε ο καθένας μας να ενδιαφερθεί και να διεκδικήσει μέσα από ανεξάρτητες συλλογικές διαδικασίες την επίλυση των προβλημάτων που τον απασχολούν.

-Φοιτητική Αυτόνομη Κίνηση-

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *